In de praktijk bestaat er een verwarring tussen de vergoeding n.a.v. creatief proces en de vergoeding n.a.v. de exploitatie van een werk van letterkunde, die voortvloeit uit dit proces.

Het feit dat een cliënt of een werkgever de auteur betaalt voor de realisatie van een werk heeft niet automatisch tot gevolg dat de cliënt of de werkgever het werk, dat door de auteur gecreëerd is, vrij kan exploiteren.

Het betreft hier twee verschillende zaken.

Zo ook, bijvoorbeeld, geeft de betaling van prestaties van een zelfstandig ontwikkelaar voor een computerprogramma niet het recht aan de cliënt om het zogenaamde programma te exploiteren door het octrooieren van een gebruikslicentie aan haar eigen cliënten.

Hetzelfde geldt voor de uitvoeringen gerealiseerd door kunstenaars. De betaling van de uitvoering geeft niet het recht aan de opdrachtgever of werkgever om deze uitvoering te exploiteren.

Zo ook bijvoorbeeld, geeft de betaling tot het optreden van de artiest die een scène uitvoert bij een concert niet het recht aan de organisator van het evenement om dit concert te registreren en de opname of reproducties te verkopen.